Cliënt Mulders Advocaten vrijgesproken van bedreiging met brandstichting.

De man kampte in december 2012 met psychische problemen en vroeg om hulp bij het Regionaal Instituut voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (Riagg) in Roermond. Tijdens een gesprek met medewerkers van het Riagg zou hij gedreigd hebben om een molotovcocktail bij opvangcentrum Moveoo naar binnen te gooien.

Na fel betoog van advocaat mr. Jacques Guzik oordeelde de rechter dat de man de bedreigingen slechts uitte om zijn roep om hulp kracht bij te zetten. Bovendien had de inhoud van het gesprek niet naar buiten mogen komen. Een gesprek met het Riagg is immers vertrouwelijk.

Ernstige psychische klachten.

De man meldde zich bij de Riagg crisisdienst met ernstige psychische klachten. “In het gesprek dat hij daarop voerde met twee Riagg-medewerkers, voelde de man zich niet serieus genomen”, stelt Guzik. In een moment van wanhoop gaf de man aan in staat te zijn tot het gooien van een molotovcocktail. De medewerkers alarmeerden daarop de politie, die de man arresteerde.Guzik zag het onrecht in deze zaak en nam de verdediging van de man op zich. Hij beargumenteert dat er geen reële angst kon ontstaan dat de cliënt daadwerkelijk brand zou stichten, omdat zijn cliënt de uitspraken deed in een vertrouwelijk gesprek waarvan de inhoud binnenskamers hoorde te blijven.

Bovendien bestrijdt Guzik de werkwijze van de Riagg-medewerkers. “De hele aanpak en opzet van mijn cliënt was er juist op gericht dat hij onmiddellijk werd opgenomen en behandeld. Toen dit niet gebeurde, deed hij de uitspraken uit boosheid en frustratie”, aldus de raadsman.