Surseance van betaling wordt ook wel het voorportaal van het faillissement genoemd. Dat is deels juist. In veel gevallen volgt na een surseance van betaling alsnog een faillissement. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat de surseance veelal pas in een te laat stadium wordt aangevraagd. In zo’n geval kan ook uitstel van betaling de zaak niet meer redden. Surseance heeft alleen maar zin indien er echt licht aan het einde van de tunnel is en tijdens de surseance er nog iets verdiend wordt. Wacht daarom niet te lang af wanneer uw bedrijf moeite heeft met het voldoen van openstaande vorderingen, maar neem contact op met een advocaat.
Advocaat Hans Wagenaar is gespecialiseerd in het insolventierecht. Door zijn jarenlange ervaring als advocaat en curator kent Hans het klappen van de zweep. Hij weet precies wat in welke fase nodig is en kan u dus niet alleen helpen met het aanvragen van surseance, maar u ook begeleiden tijdens de procedure en alternatieven onder de loep nemen.
In de nasleep van de coronacrisis kampt menig ondernemer met acute betalingsproblemen. Eerder publiceerde Mulders Advocaten al een blog over de voorwaarden voor het aanvragen van het eigen faillissement. In sommige gevallen zijn er echter toch nog mogelijkheden om een faillissement af te wenden. Dat geldt met name voor bedrijven die het zwaar te verduren hebben gehad tijdens de coronacrisis, maar in de kern gezond zijn. In zo’n geval kan surseance van betaling een uitkomst bieden. Mulders Advocaten legt uit.
Surseance van betaling betekent zoveel als uitstel van betaling. Een surseance heeft tot doel dat u een adempauze krijgt om financieel orde op zaken te stellen. U dient een verzoek tot surseance in bij de rechter. Surseance van betaling wordt altijd eerst voorlopig verleend. Vervolgens roept de griffier van de rechtbank de bekende schuldeisers op en wordt er gestemd over het definitief verlenen van surseance.
Al bij de verlening van voorlopige surseance wordt er door de rechtbank een bewindvoerder aangesteld. De ondernemer verliest door de surseance het vrije beheer en beschikking over het vermogen. Alleen met medewerking van de bewindvoerder kunnen derden worden gebonden. Bestuurder en bewindvoerder zijn dus alleen gezamenlijk bevoegd. Daar staat dan tegenover dat de schuldeisers in beginsel geen betalingen kunnen afdwingen. Let wel, dit geldt overigens niet voor preferente crediteuren.
Een van de belangrijkste nadelen van surseance van betaling is dat het wordt ingeschreven in het Centraal Insolventieregister. Dat register is openbaar. Eventuele handelspartners kunnen afschrikken door de wetenschap dat u met betalingsproblemen zit. Een ander belangrijk nadeel van surseance is dat de regels van het normale ontslagrecht gelden. Waar het bij een faillissement gemakkelijker is voor de curator om het personeel te ontslaan, is dat bij een surseance dus niet het geval.
Groeien de schulden u boven het hoofd? Of heeft u juist te maken met debiteuren die niet betalen? Wat u situatie ook is, Mulders Advocaat helpt u graag verder. Neem contact met ons op!