Wanneer het niet goed gaat met de onderneming, komt u als ondernemer voor vele uitdagingen te staan. U doet wat u kunt om het hoofd boven water te houden maar moet gelijktijdig opletten wat de gevolgen van u handelen zijn wanneer het onverhoopt toch tot een faillissement mocht komen. Verkeerde keuzes kunnen dan grote gevolgen hebben; voor de zaak, maar ook voor u privé. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat u bijstaan door een professional. Stephan Mulders helpt al jaren ondernemers die het moeilijk hebben uit de brand.
Stephan Mulders brengt alle juridische mogelijkheden en hindernissen zorgvuldig in kaart en voorziet u van praktisch advies. Zo zorgt u ervoor dat u zich volledig kunt focussen op wat u het beste doet: ondernemen.
In de nasleep van de coronacrisis zijn veel ondernemers druk bezig de zaak weer op de rails te krijgen. In moeilijke tijden kan het wel eens voorkomen dat u niet al uw schuldeisers tegelijk kan betalen. Dan moeten er keuzes gemaakt worden. Echter, wanneer een faillissement van de onderneming in zicht is, kunnen die keuzes grote gevolgen hebben. Het doen van selectieve betalingen kan namelijk leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid. Mulders Advocaten legt het uit.
In beginsel mogen bestuurders van de onderneming zelf bepalen welke schulden zij op welk moment voldoen. Dit wordt ook wel de betaalautonomie genoemd. Betaalautonomie is een tactische middel: door nijpende vorderingen als eerste af te doen, kunt u de onderneming op het juiste spoor houden. Er zitten echter grenzen aan de betaalautonomie. In sommige gevallen is het namelijk onrechtmatig om enkel bepaalde schuldeisers te betalen en andere niet.
In sommige gevallen is het kiezen van bepaalde schuldeisers die als eerste worden bepaald onrechtmatig. We spreken dan van selectieve betalingen. Wanneer er niet genoeg geld is om alle crediteuren te voldoen, mag er niet één worden voorgetrokken ten opzichte van de rest. Aangenomen wordt dat het moment waarop de bestuurder wist of redelijkerwijs had behoren te begrijpen dat hij niet meer alle schuldeiser kan betalen, het omslagpunt vormt. Maar waar ligt precies de grens tussen een laatste reddingspoging en onrechtmatige selectieve betalingen? In de praktijk is dat vaak lastig vast te stellen. Wel is het zo dat hoe slechter het gesteld is met de financiële situatie van de onderneming, hoe eerder er sprake kan zijn van selectieve betalingen. Ook bij betalingen waar u zelf voordeel van heeft, denk bijvoorbeeld aan familie of gelieerde bedrijven, worden in de regel eerder als onrechtmatig beoordeeld.
Het doen van selectieve betalingen kan leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders. Mulders Advocaten legde in een eerdere blog al uit hoe bestuurdersaansprakelijkheid precies in elkaar zit. Echter, in een arrest van 17 januari 2020 heeft de Hoge Raad een en ander opnieuw genuanceerd. Zelfs selectieve betalingen die verricht zijn nadat het faillissement al is aangevraagd, kunnen wel degelijk rechtmatig zijn, wanneer de bestuurder geen ernstig persoonlijk verwijt treft. Hoewel het in casu een vrij uitzonderlijke situatie betrof, geeft de Hoge Raad hiermee wel aan dat de betaalautonomie nog steeds een belangrijk uitgangspunt is, en dat wanneer de rechter bepaalt of er sprake is van selectieve betalingen, alle omstandigheden van het geval moeten worden meegenomen.
Heeft u als ondernemer het moeite u bedrijf weer op de rails te krijgen na de coronacrisis? Mulders Advocaat helpt u weer vooruit. Neem contact met ons op!