Wanneer de werkgever een ontslagbrief aan u voorlegt hoeft u hier niet meteen mee akkoord te gaan. Aangezien een ontslag met wederzijds goedvinden in de regel goedkoper is dan ontslag via het UWV of de rechter, is er vaak wel enige ruimte om te onderhandelen. Zo kan een juiste formulering er bijvoorbeeld voor zorgen dat u uw recht op een WW-uitkering behoudt. Laat u daarom nooit onder druk zetten maar neem altijd contact op met een advocaat wanneer u geconfronteerd wordt met een ontslagbrief. Een check door advocaat Stephan Mulders zorgt ervoor dat u achteraf niet voor vervelende verassingen komt te staan.
Stephan Mulders is advocaat met een schat aan ervaring in het arbeidsrecht. Laat u goed informeren over de gevolgen van het ontslag en zorg dat alle mogelijkheden maximaal worden benut. Neem contact op met Stephan.
U heeft een nieuwe baan gevonden of gaat een jaar op wereldreis en wil ontslag nemen. Of wellicht wilt uw werkgever reorganiseren en wordt u gevraagd akkoord te gaan met een voorstel tot vrijwillig ontslag. Dit zijn voorbeelden van wat het ontslag met wederzijds goedvinden wordt genoemd. Het ontslag met wederzijds goedvinden gebeurt door middel van een ontslagbrief. Wat houdt deze vorm van ontslag in en wat moet er in een ontslagbrief staan? Mulders Advocaten zet het op een rij.
Het ontslag met wederzijds goedvinden is de meest gebruikte manier om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Bij deze vorm van ontslag hoeft de werkgever namelijk geen ontslagprocedure bij het UWV of de rechter te beginnen. Werknemer en werkgever maken samen afspraken over het ontslag. Die afspraken worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd.
In beginsel is de inhoud van de ontslagbrief dus vrij onderhandelbaar, zolang beide partijen maar akkoord gaan met de inhoud. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met de opzegtermijn. Ook opzegverboden (bijvoorbeeld bij ziekte of zwangerschap) gelden niet. Daarnaast worden vaak afspraken gemaakt over wat er moet gebeuren met vakantiedagen en overuren. U kunt ook een ontslagvergoeding afspreken en onderhandelen over de geldigheid van een eventueel concurrentiebeding.
Er zijn nog een aantal aanvullende regels omtrent de ontslagbrief geregeld in de wet:
Wie met wederzijds goedvinden ontslag neemt, verspeelt in beginsel zijn recht op een WW-uitkering. Het UWV ziet het ontslag met wederzijds goedvinden namelijk als een verwijtbaar ontslag. Echter, door een juiste formulering van de ontslagbrief kan de WW-uitkering worden behouden. Er moet dan duidelijk uit de brief blijken dat de werkgever het initiatief heeft genomen tot het ontslag en de werknemer geen ernstig verwijt kan worden gemaakt.
Heeft u een ontslagbrief ontvangen of wilt u er graag een opstellen? Of probeert uw werkgever u te ontslaan tijdens de coronacrisis? Mulders Advocaat helpt u graag verder. Neem contact met ons op!