Een werknemer met een vast dienstverband ontslaan is nooit een sinecure. Iedere situatie is anders en u moet als werkgever met ontzettend veel voorwaarden en omstandigheden rekening houden. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst is dan bepaald niet vanzelfsprekend. Laat u daarom zo vroeg mogelijk in het traject al adviseren door een advocaat. Een advocaat denkt met u mee over wat de juiste koers is en zorgt ervoor dat er geen stappen over het hoofd gezien worden. Hierdoor worden uw kansen dat de rechter overgaat tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst aanzienlijk vergroot.
Stephan Mulders is advocaat met jarenlange ervaring in het ontslagrecht, zowel aan de kant van de werknemer, als de werkgever. Neem contact op met Stephan!
Overschreden budgetten, gemiste deadlines of een gebrek aan initiatief… Allemaal voorbeelden van slecht functioneren van personeel waar u als werkgever mee te maken kunt krijgen. Zeker in zware financiële tijden lijkt het aantrekkelijk om disfunctionerende werknemers de deur te wijzen. Echter, dat is nog niet zo gemakkelijk. In deze blog van Mulders Advocaten leest u waarom, en hoe u het ontslag bij disfunctioneren van de werknemer dan wél moet aanpakken.
Wanneer u een werknemer wegens disfunctioneren wil ontslaan, moet u de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. U moet dan bewijzen dat de werknemer niet (meer) geschikt is voor zijn werk, omdat hij onvoldoende voldoet aan de functie-eisen. De werkgever moet de werknemer hier tijdig van in kennis gesteld hebben. Het disfunctioneren kan te wijten zijn aan een gebrekkig vaktechnisch functioneren, maar ook aan bijvoorbeeld het gedrag van de werknemer. Het disfunctioneren mag echter dan weer niet het gevolg zijn van ziekte of zwangerschap. Ook mag de oorzaak niet gelegen zijn in onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing of passende arbeidsomstandigheden.
Aan een ontslag wegens disfunctioneren gaat een heel traject vooraf. De werkgever kan niet zomaar bij de eerste tegenvallende prestatie een werknemer ontslaan. Het is dus van belang dat de werkgever het disfunctioneren aannemelijk maakt en duidelijk aangeeft welke stappen hij heeft genomen om het functioneren te verbeteren. Een uitvoerige bewijsvoering is hierbij funest. Heeft de werkgever onvoldoende tijd of gelegenheid gecreëerd om het functioneren van de werknemer te verbeteren? Dan is de kans groot dat het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst zal worden afgewezen.
De werkgever moet de werknemer tijdig in kennis te hebben gesteld over het feit dat er sprake is van disfunctioneren. U kunt dus niet opeens een werknemer confronteren met een ontslag. Geef bij voorkeur tijdens functioneringsgesprekken aan dat het functioneren onvoldoende is.
U moet als werkgever het disfunctioneren voor de rechter aantonen. Daarvoor moet u voldoende bewijs aanleveren. Begin daarom tijdig met het opbouwen van een dossier. Notulen van functionerings- of beoordelingsgesprekken en schriftelijke waarschuwingen maken deel uit van de onderbouwing.
Daarnaast is het de bedoeling dat u de werknemer in de gelegenheid stelt het functioneren te verbeteren. Ook dit moet u aantonen bij de rechter. Zorg daarom voor een duidelijk verbeterplan en houd tussentijdse evaluaties om de verbetering of verslechtering in aan te tonen. Onderdelen van een verbeterplan kunnen bijvoorbeeld zijn: de werknemer een extra cursus aanbieden of een collega als coach aanstellen.
Als laatste moet u bij het ontslag toelichten waarom er geen mogelijkheden zijn om de werknemer binnen het de onderneming te herplaatsen in een andere functie. Die functie moet aansluiten bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de werknemer. Ook wordt er bekeken of er passende functies vrij zijn of binnen een redelijke termijn te verwachten zijn. Of herplaatsing nodig is wordt dus beoordeeld aan de hand van wat er in de gegeven omstandigheden in redelijkheid van de werkgever kan worden gevergd.
Heeft u te maken met een werknemer die niet (meer) naar behoren functioneert en wilt u weten wat u mogelijkheden zijn? Of heeft u andere vragen over het arbeids- of ontslagrecht? Mulders Advocaat helpt u graag verder. Neem contact met ons op!