NOW-juridisch-ondernemers
Het Coronavirus heeft tot uitzonderlijke kabinetsmaatregelen geleid. Doel van die maatregelen is om niet alleen onze gezondheid, maar ook onze banen en inkomens te beschermen. Daarmee wil het kabinet de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Het Kabinet heeft daarom op 17 maart jl. een economisch noodpakket aangekondigd, waaronder de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW).
Update 31 mei 2020: De NOW-regeling is met drie maanden verlengd. Daarbij zijn ook enkele voorwaarden gewijzigd. Lees hier alles over de NOW 2.0.
Veel bedrijven leven momenteel in een moeilijke en onzekere periode. Het kabinet wilt het mogelijk maken dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen tijdens deze periode, zodat werkeloosheid wordt voorkomen. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom op 31 maart 2020 de regeling NOW gepubliceerd.
Een ondernemer die gedurende drie maanden ten minste 20% omzetverlies heeft, kan vanaf 1 maart een tegemoetkomen van maximaal 90% van de loonsom krijgen naar rato van de omzetdaling. Bij een omzetverlies van 100 procent is dat 90 procent, bij bijvoorbeeld 50 procent omzetverlies wordt dat dan 45 procent van de totale loonsom. Dus hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming in de loonsom. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat werkgevers geen personeel mogen ontslaan om bedrijfseconomische redenen in de periode van subsidie. Wanneer een werkgever toch ontslag op grond van bedrijfseconomische omstandigheden indient bij het UWV, wordt de subsidie gekort. Het loon van de werknemer voor wie ontslag is aangevraagd, wordt verhoogt met 50%. Het bedrag na verhoging wordt in mindering gebracht op de totale loonsom waarop de uiteindelijke hoogte van de subsidie wordt gebaseerd.
Werkgevers dienen hun totale omzet uit 2019 te delen door vier. De uitkomst vergelijken zij met de omzet in maart-april-mei 2020. Indien de uitblijvende klandizie pas later terug is te zien in de omzetdaling, dan kunnen werkgevers ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later aanvangt. Wanneer een bedrijf bestaat uit meerdere rechtspersonen die samen een concern vormen, wordt de omzetdaling van het hele concern aangehouden.
Voor de bepaling van de loonsom worden de gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst gebruikt. Het UWV neemt het zogenaamde sociale verzekeringsloon hierbij als grondslag. Op deze grondslag komt voor alle bedrijven een opslag van 30% bovenop voor werkgeverslasten zoals pensioen en opbouw van het vakantiegeld.
Verder geldt er een maximum aan het loon per werknemer van € 9538,- per maand. Salarissen boven dit maximum worden niet gecompenseerd.
De loonsom in de subsidieperiode wordt vergeleken met de loonsom van januari 2020 zoals bekend bij de belastingdienst. Bij het ontbreken van deze loonsom, wordt de loonsom van november 2019 gebruikt. Wijzigingen in de loonaangifte van januari die na 15 maart zijn doorgegeven, worden niet meegenomen.
Iedereen waarvoor loonaangifte wordt gedaan en verzekerd is voor de WW, ZW of WIA, valt onder de loonsom waarvoor subsidie ontvangen kan worden. Waaronder dus ook flexwerkers. Als de loonsom krimpt omdat er minder mensen doorbetaald worden, daalt de tegemoetkoming mee.
Het UWV streeft ernaar om de regeling vanaf 6 april uit te kunnen voeren. De aanvraagperiode zal lopen vanaf 6 april tot en met 31 mei 2020. Werkgevers dienen bij de aanvraag de verwachte omzetdaling door te geven. Het UWV gaat deze omzetdaling beoordelen. Indien zij positief oordeelt, wordt er door het UWV in drie termijnen een voorschot van 80% uitgekeerd. De eerste termijn wordt al uitgekeerd binnen twee tot vier weken na de aanvraag. Er wordt door het UWV gestreefd naar een snellere uitkering.
Binnen 24 weken na de afloop van de periode waarover de NOW is toegekend, dient de werkgever een aanvraag tot vaststelling van de subsidie te doen. Hiervoor is in beginsel een accountantsverklaring vereist. De eindafrekening zal vervolgens plaatsvinden binnen 22 weken na de eindafrekening. Deze eindafrekening kan hoger of lager uitvallen dan allereerst verwacht.
Indien uw bedrijf met acute liquiditeitsproblemen kampt, kunt u gebruik maken van andere maatregelen uit het noodpakket.
De werkgever moet aan de volgende verplichtingen voldoen:
Het corona virus zal impact hebben op uw onderneming. U bepaalt zelf hoe dat uitpakt. Grijpt u kansen, of steekt u de kop in het zand. Heeft u behoefte aan een advocaat die met u meedenkt, en u ondersteunt bij het vermijden van juridische valkuilen? Neem dan contact op met Mulders Advocaten.
Mulders Advocaten staat al 30 jaar ondernemers bij in goede en slechte tijden. Daarom iedere dag tussen 17:00 en 18:00 een online vragenuur voor ondernemers. Door middel van videobellen kunt u direct advies krijgen. Aanmelden kan hier!
Lees ook de volgende artikelen:
Fons Mulders is sinds 1996 advocaat in Limburg en staat voornamelijk ondernemers bij met complexe vraagstukken. Fons adviseert en procedeert met name op het gebied van algemeen ondernemingsrecht, arbeidsrecht en de incasso van schade. Volg Fons via LinkedIn.
Fons is bereikbaar via e-mail (mailto: fons@mulders-advocaten.nl) en via 0475 419 419