Een man is op 4 december door de rechtbank te Amsterdam veroordeeld tot het verwijderen van zijn facebook, hyves en blogspot profiel en verboden om voor een jaar eigenaar of beheerder van een social media profiel te zijn. De Voorzieningenrechter achtte deze verregaande maatregel noodzakelijk nadat de man een eerder vonnis in de wind had geslagen. Het plaatsen van ongewenste berichten op social media kan dus grote gevolgen hebben voor de dader.

De man in kwestie heeft op Hyves, Facebook en Blogspot een grote hoeveelheid grievende en bedreigende berichten geplaatst over zijn ex- vrouw en kinderen. Onder andere betichtte hij de vrouw van prostitutie, seksisme, pedofilie, nazisme en diverse psychische aandoeningen. Het beroep van de man op zijn vrijheid van meningsuiting trof geen doel.

De rechter oordeelde dan ook dat deze berichten een ernstige schending van de privacy van de vrouw inhielden en daarmee onrechtmatig zijn.

In eerste instantie werd de man in Kort Geding veroordeeld tot het verwijderen van de berichten en het zich onthouden van het plaatsen van verdere berichten over zijn vrouw en kinderen. Dit alles op straffe van een dwangsom.

De man ging ook na het vonnis door met het plaatsen van dergelijke berichten op social media. Hierop startte de vrouw een tweede Kort Geding. De Voorzieningenrechter veroordeelt de man vervolgens tot het verwijderen van zijn profielen op Hyves, Facebook en Blogspot. Daarnaast mag de man een jaar geen beheerder of eigenaar zijn van een social media profiel.

Zo blijkt dat ongewenste berichten ook op het internet effectief kunnen worden tegengegaan door gebruik van civielrechtelijke handhaving.

Voor meer informatie over dit onderwerp: stephan@mulders-advocaten.nl