Een week geleden had niemand kunnen vermoeden dat corona zo’n impact zou hebben. Nu worden veel ondernemers wakker in een nieuwe werkelijkheid. Zij kunnen bijvoorbeeld bestaande overeenkomsten niet nakomen (horeca-ondernemers), missen essentieel personeel en zien hun orderportefeuille teruglopen. In principe gaan de lopende verplichtingen echter door (huurovereenkomsten, leverantieverplichtingen etc. etc.).
In sommige gevallen kan een overeenkomst echter worden aangepast vanwege onvoorziene omstandigheden. Dat wordt in dit artikel uitgelegd.
Veel mensen hebben het gevoel dat de samenleving stil staat als gevolg van corona. Bestaande overeenkomsten moeten echter gewoon worden nagekomen, ook als er een wereldwijde crisis is. Wie niet nakomt kan rekenen op schadevorderingen, een eis tot nakoming of zelfs ontbinding. Lees hier meer over de mogelijkheden om nakoming af te dwingen.
In sommige gevallen kan een beroep worden gedaan op overmacht. Overmacht wordt behandeld in dit artikel.
In een overeenkomst spreken twee of meer partijen hoe zij zich in de toekomst tegenover elkaar zullen gedragen. Bijvoorbeeld de ene partij spreekt af een partij goederen te leveren tegen betaling van een bepaald bedrag. In sommige overeenkomsten wordt dit zeer gedetailleerd afgesproken, waarbij voor iedere situatie een andere bepaling is opgenomen. Andere overeenkomsten worden alleen mondeling afgesloten of op een spreekwoordelijk bierviltje.
Hoe gedetailleerd een overeenkomst ook is, niemand kan de toekomst voorspellen. Zij kunnen dus niet met alle toekomstige scenario’s rekening houden. Wanneer sprake is van een onvoorziene situatie kan een beroep worden gedaan op artikel 6:385 BW. Volgens dat artikel kan de rechter worden gevraagd een overeenkomst te wijzigen of deze te ontbinden op grond van onvoorziene omstandigheden. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht Van onvoorziene omstandigheden is sprake als:
In het verleden hebben rechters bijvoorbeeld aangenomen dat de bouwcrisis een onvoorziene omstandigheid is voor een projectontwikkelaar. De coronacrisis zou dus ook als een onvoorziene omstandigheid kunnen worden aangemerkt. Of dat het geval is, hangt ook af van uw algemene voorwaarden en de overeenkomst zelf. Als partijen namelijk afspraken hebben gemaakt over een bepaalde situatie is een beroep op onvoorziene omstandigheden niet meer mogelijk
Als ondernemer bepaalt u zelf hoe uw onderneming uit de corona crisis komt. Laat u het lopen of grijpt u de koe bij de horens? Heeft u behoefte aan een advocaat die met u meedenkt en u precies uitlegt hoe u die kansen kunt grijpen? Neem dan contact op met Mulders Advocaten.
Mulders Advocaten staat al 30 jaar ondernemers bij in goede en slechte tijden. Daarom iedere dag tussen 17:00 en 18:00 een online vragenuur voor ondernemers. Door middel van videobellen kunt u direct advies krijgen. Aanmelden kan hier!
Lees ook de volgende artikelen:
Fons Mulders is sinds 1996 advocaat in Limburg en staat voornamelijk ondernemers bij met complexe vraagstukken. Fons adviseert en procedeert met name op het gebied van algemeen ondernemingsrecht, arbeidsrecht en de incasso van schade. Volg Fons via LinkedIn.
Fons is bereikbaar via e-mail (mailto: fons@mulders-advocaten.nl) en via 0475 419 419