Advocaat Hans Wagenaar heeft al meer dan 35 jaar ervaring met adviseren en procederen op het gebied van insolventierecht. Wat uw situatie ook is, met advies van Hans komt u goed beslagen ten ijs.
Failliete bedrijven laten steeds grote schulden achter. Een ondernemer die buitensporige uitgaven doet terwijl er al surseance van betaling is aangevraagd, een gefailleerde die de bedrijfsauto voor een veel te lage prijs verkoopt aan een bekende… allemaal gedragingen die kunnen duiden op faillissementsfraude. Hoewel faillissementsfraude van justitie steeds meer aandacht krijgt, lijken veel ondernemers nog steeds te denken dat de zaak met een standje van de curator kan worden afgedaan. Dat blijkt wel anders te liggen. Mulders Advocaten legt uit.
Bij een faillissement staat het beginsel van gelijkheid van de crediteuren (paritas creditorum) centraal. Dat betekent niet dat alle crediteuren evenveel uit de boedel moeten krijgen, maar wel dat hun schulden conform de wettelijke rangorde voldaan moet worden. In het geval van faillissementsfraude wordt er echter door de (bijna) failliete ondernemer gepoogd zoveel mogelijk geld of goederen uit de onderneming te sluizen. De schuldeisers worden hierdoor dus benadeeld.
Er bestaan een hoop verschillende vormen en constructies van fraude. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen eenvoudige en gekwalificeerde faillissementsfraude. Bij eenvoudige faillissementsfraude gaat het bijvoorbeeld om zaken zoals het achterhouden of onvolledig aanleveren van bedrijfsadministratie. Bij gekwalificeerde faillissementsfraude gaat het om complexere zaken, zoals bijvoorbeeld misbruik van rechtspersonen. Faillissementsfraude kan ook worden ingedeeld aan de hand van de aard van de fraude. Hieronder worden enkele veel voorkomende varianten besproken.
Bedrieglijke bankbreuk is een misdrijf dat bestaat uit twee vormen. Het gaat bij de bedrieglijke bankbreuk om het onttrekken van enig goed aan de boedel voor of tijdens het faillissement (1) of het wederrechtelijk bevoordelen van een van de schuldeisers (2) wetende dat hierdoor een of meerdere schuldeisers in hun verhaalsmogelijkheden worden benadeeld. Met andere woorden, het is dus niet de bedoelding dat een gefailleerde of een bijna-gefailleerde nog snel even zaken ‘veiligstelt’ of bijvoorbeeld selectieve betalingen gaat verrichten.
In faillissement wordt er van de gefailleerde verwacht dat hij meewerkt en een actieve houding aanneemt. Hij moet de curator uit eigen beweging inlichtingen verschaffen. Ook moet de gefailleerde de volledige administratie overhandigen. Het achterhouden van informatie, denk bijvoorbeeld aan een bankrekening waar de curator geen weet van heeft of het overleggen van een onvolledige administratie, zijn schendingen van de inlichtingenplicht en dus een strafbaar feit.
Wanneer een ondernemer schulden maakt, maar van tevoren al weet dat hij ze niet gaat voldoen, om vervolgens het bedrijf failliet te laten gaan, spreken we van misbruik van rechtspersonen, soms ook een faillissement met voorbedachten rade genoemd.
Een voorbeeld van faillissement met voorbedachten rade is de aankoop van een lege BV en deze voordoen als een gezond bedrijf. Deze BV maakt in een hoog tempo schulden. Wanneer de crediteuren verhaal komen halen, zijn de BV en haar bestuurders verdwenen. Omdat het laten ‘ploffen’ van een eigen BV een hoge risico op ontdekking met zich meebrengt, worden voor dit soort constructies vaak kant-en-klare BV’s gekocht in het criminele circuit.
Sinds 2017 hebben curatoren door de Wet Versterking Positie Curator een wettelijk vastgelegde fraudebestrijdende taak erbij gekregen. Curatoren moeten doen bij een vermoeden van fraude eerst een melding bij het fraudemeldpunt en daarna kan eventueel strafrechtelijke aangifte worden gedaan. Een belangrijke taak voor de curator dus, gezien dat bijna alle strafrechtelijke onderzoeken naar faillissementsfraude worden opgestart na een melding van de curator. Zware zaken, met een belang van meer dan 100.000 euro gaan naar de FIOD, terwijl de meer eenvoudige zaken in de regel opgepakt worden door de politie.
Vermoedt u als schuldeiser dat er u mogelijk benadeeld bent? Of wilt u weten waar u op moet letten om onbedoelde fraude in uw eigen faillissement te voorkomen? Mulders Advocaat helpt u graag verder. Neem contact met ons op!