Bij de aanvraag van het faillissement van uw debiteur moet u altijd een advocaat inschakelen. Voor de aanvraag van uw eigen faillissement is dit niet verplicht. Toch is het aan te bevelen ook in deze situatie u te laten bijstaan door een advocaat faillissementsverklaring heeft namelijk enorme gevolgen. Laat u bij het maken van een dergelijke stap dus vooraf goed informeren over de risico’s en gevolgen. Een advocaat kan u helpen onnodige problemen en spanningen gedurende het proces te voorkomen.
Advocaat Hans Wagenaar heeft al meer dan 35 jaar ervaring met het adviseren en procederen op het gebied van het insolventierecht. Gecombineerd met zijn ervaring als curator, kent Hans zijn vak als geen ander. Wat uw situatie ook is, met advies van Hans Wagenaar komt u goed beslagen ten ijs.
Als ondernemer hoopt u dat de dag nooit zal komen: u overweegt om uw eigen faillissement aan te vragen. Wanneer u financieel aan de grond zit en ook op langere termijn geen mogelijkheden meer ziet om de schulden van uw onderneming te betalen, komt de eigen faillissementsaanvraag in beeld. Het is de rechter die een aanvraag tot faillissement beoordeeld. Lees in deze blog aan welke voorwaarden voldaan moet zijn voordat de rechter het faillissement uitspreekt.
Een aanvraag tot faillissementsverklaring dient u in bij de rechtbank. Dat doet u door het formulier ‘eigen aangifte faillietverklaring’ op rechtspraak.nl in te vullen en op te sturen naar de rechtbank. Daarnaast moet u een behoorlijk aantal bijlagen meesturen. Denk aan onder andere:
Afhankelijk van uw situatie kunnen er nog meer formulieren nodig zijn. Wanneer u een aanvraag indient voor een BV bijvoorbeeld, moeten de aandeelhouders akkoord gaan met de aanvraag. Dan moet u ook het aandeelhoudersregister en de notulen van de aandeelhoudersvergadering waarin de faillissementsaanvraag is besloten, meesturen.
Wanneer u de benodigde documenten heeft ingediend, ontvangt u van de rechtbank binnen enkele een oproep voor de zitting. De rechter toetst op de zitting vervolgens of:
Om te bepalen wanneer een schuldenaar in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen zijn er in de rechtspraak extra voorwaarden ontwikkeld waaraan minimaal voldaan moet worden.
Let op: dit zijn minimumvereisten. De rechter moet dus nog bekijken of aan de eerste voorwaarde voldaan is. Bij betalingsonwil, bijvoorbeeld, kan wel aan de minimumvoorwaarden voldaan zijn, maar hoeft er geen toestand van ophouden met betalen te zijn. Daarnaast kijkt de rechter altijd of de aanvrager een redelijk belang bij de vordering heeft en of er geen sprake is van misbruik van bevoegdheid.
Wanneer de rechter het faillissement uitspreekt, bent u failliet met ingang van 0:00 uur op de dag van de uitspraak. U verliest dan het beheer en de beschikking over het vermogen van de onderneming. De rechtbank stelt vervolgens een curator aan en benoemt een rechter-commissaris aan. De curator neemt het beheer over het vermogen over en vereffent de boedel in het belang van de schuldeisers. Ook zal hij meestal het personeel ontslaan en afspraken maken met de schuldeisers. De rechter-commissaris houdt toezicht op de curator.
Een faillissement aanvragen is de laatste, maar zeker niet de enige optie. Wellicht zijn er toch nog mogelijkheden het bedrijf weer op de rails te krijgen of is surseance van betaling in uw geval een betere optie. Weten of er in uw geval toch nog mogelijkheden zijn een faillissement af te wenden? Of kunnen wij u bestaan wanneer niet u, maar juist uw klant failliet is? Mulders Advocaat helpt u graag verder. Neem contact met ons op!