Contractuele verplichtingen blijven bestaan ondanks het Corona virus. Tegelijkertijd zorgen het virus en de maatregelen ervoor dat veel ondernemers niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Het kan zijn dat u niet meer aan uw contractuele verplichtingen kunt voldoen, bijvoorbeeld naar leveranciers, verhuurders of klanten. Het kan ook zijn dat uw contractspartners niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen voor het Corona virus.
De Corona-crisis vergt flexibiliteit en snel handelen van ondernemers. Nu de wereld op zijn kop staat kan de ondernemer niet stil zitten. Die zal zich moeten aanpassen. Tegelijkertijd biedt de corona-crisis ook nieuwe kansen in de markt. Er is veel behoefte aan nieuwe producten en diensten. Mulders Advocaten helpt ondernemers die kansen te realiseren en tegelijkertijd hun risico zoveel mogelijk te beperken. In dit artikel leggen wij uit hoe Corona kan ingrijpen op bestaande overeenkomsten.
Uitgangspunt is dat overeenkomsten nagekomen moeten worden. Ook als nakoming bemoeilijkt wordt door de corona-crisis. Kan een partij dat niet dan pleegt hij wanprestatie en dan kan de wederpartij schade of nakoming vorderen. Ook kan de wederpartij in dat geval de overeenkomst ontbinden of zijn (betalings-)verplichtingen opschorten. Een combinatie van deze remedies is ook mogelijk.
Om gebruik te kunnen maken van deze remedies moet de andere partij in verzuim zijn. Doorgaans wordt iemand in gebreke gesteld, door een brief (of e-mail) te verzenden waarin alsnog wordt verzocht de verplichting na te komen (de zogenaamde aanmaning. In uitzonderingsgevallen kan iemand ook zonder aanmaning in verzuim raken. Bijvoorbeeld:
Als de overeenkomst niet nagekomen is en de wederpartij is in gebreke dan kan gebruik worden gemaakt van de volgende remedies:
Om gebruik te maken van de bovenstaande remedies moet de overeenkomst niet nagekomen zijn. Bijvoorbeeld overeengekomen is dat op 14 maart 2020 geleverd zou worden. In dat geval kan doorgaans pas op 15 maart 2020 actie ondernomen worden. Immers, op 13 maart 2020 is er nog steeds de mogelijkheid om na te komen.
In verband met het Corona-virus is het voor veel bedrijven echter onzeker of hun leveranciers kunnen voldoen aan hun toekomstige verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een exclusieve leverancier dreigt over drie weken niet meer te kunnen leveren. Enerzijds heeft de ondernemer er dan belang bij een andere leverancier te zoeken. Anderzijds zou daarmee wanprestatie worden gepleegd worden jegens de leverancier die exclusiviteit heeft.
Artikel 6:80 BW biedt in dat geval uitkomst. Er zijn drie situaties waarin al gebruik kan worden gemaakt van de remedies die hierboven zijn omschreven:
Met name van de derde mogelijkheid wordt vaak gebruik gemaakt. Dan zult u wel eerst een ingebrekestelling moeten sturen, waarin u precies aangeeft waarom u denkt dat niet zal worden nagekomen en waarin een termijn wordt gesteld alsnog na te komen
De coronacrisis heeft een impact op uw onderneming. Dat biedt kansen, maar ook uitdagingen. Wilt u bijstand door een advocaat die actief met u meedenkt en u daarbij ondersteunt? neem dan contact op met Mulders Advocaten.
Mulders Advocaten staat al 30 jaar ondernemers bij in goede en slechte tijden. Daarom iedere dag tussen 17:00 en 18:00 een online vragenuur voor ondernemers. Door middel van videobellen kunt u direct advies krijgen. Aanmelden kan hier!
Lees ook de volgende artikelen:
Fons Mulders is sinds 1996 advocaat in Limburg en staat voornamelijk ondernemers bij met complexe vraagstukken. Fons adviseert en procedeert met name op het gebied van algemeen ondernemingsrecht, arbeidsrecht en de incasso van schade. Volg Fons via LinkedIn.
Fons is bereikbaar via e-mail (mailto: fons@mulders-advocaten.nl) en via 0475 419 419