Er zijn verschillende remedies mogelijk bij contractuele perikelen. Iedere situatie is anders, dus er is geen gouden standaard voor wat in uw geval de beste optie is. Voor optimaal resultaat is het wel altijd aan te bevelen contact op te nemen met een advocaat. Stephan Mulders, expert op het gebied van contracten, kan u bijstaan in de keuze. Samen met u bekijkt hij de voor- en nadelen van iedere remedie en waakt hij voor mogelijke obstakels gedurende het proces. Daarnaast kan Stephan u helpen bij het opstellen van een contract, waardoor in de toekomst veel ellende voorkomen kan worden. Geen standaardantwoord, maar advies op maat waar u daadwerkelijk wat aan heeft? Neem contact met Stephan.
Laat Stephan Mulders u helpen bij het opstellen, afsluiten of beëindigen van een contract.
In de blogserie ‘Hoe kom ik van mijn contract af?!’ behandelde Mulders Advocaten reeds uw mogelijkheden wanneer de wederpartij zijn verplichtingen niet kan of niet wil nakomen. In deze blog geven wij een kort overzicht van deze mogelijkheden, gecombineerd met een aantal praktische tips. Klik op de links in de artikels voor meer informatie over iedere remedie.
Nakoming vorderen is een manier om een partij die niet aan de contractuele verplichtingen voldoet, alsnog te laten nakomen. Dat kan wanneer de partij helemaal niet nakomt, te laat komt, of op een verkeerde wijze nakomt. Door nakoming te vorderen kunt u ervoor zorgen dat dit wordt hersteld. Heeft u kosten gemaakt door de wanprestatie van de wederpartij? Dan kan wellicht een aanvullende schadevergoeding worden gevorderd. Wanneer nakoming helemaal geen zin meer heeft of niet mogelijk is, kan een vervangende schadevergoeding uitkomst bieden.
Een contract kan worden opgezegd wanneer er een tussentijds opzeggingsbeding is opgenomen in de overeenkomst. Vaak zijn er voorwaarden opgenomen waaraan moet worden voldaan, dus het contract is hierbij leidend. Bij duurovereenkomsten voor onbepaalde tijd kan er in sommige gevallen ook tussentijds worden opgezegd zonder opzeggingsbeding. De redelijkheid en billijkheid kunnen wel extra eisen aan de opzegging, bijvoorbeeld dat er een opzegtermijn in acht moet worden genomen.
U kunt een contract ontbinden wanneer er een tekortkoming in de nakoming is en er sprake is van verzuim. De eis van verzuim brengt met zich mee dat u de wederpartij de kans moet geven de tekortkoming te herstellen wanneer dat redelijk is. Wanneer u het contract ontbindt moeten de prestaties over en weer ongedaan gemaakt worden. In de praktijk betekent dat meestal dat u uw geld terugkrijgt, maar eventuele ontvangen goederen terug moet geven aan de leverancier.
Van overmacht, ook force majeur genoemd, is sprake wanneer er een voldoende ernstige verhindering is en toerekenbaarheid van de tekortkoming. Toerekenbaarheid gaat dus verder dan alleen de vraag of de contractpartner een fout heeft gemaakt (schuld), ook wordt gekeken naar of dit in zijn risicosfeer ligt. Situaties die wel of geen overmacht worden vaak contractueel geregeld. Sla daarom altijd uw contract erop na.
Wanneer een beroep overmacht niet mogelijk is, kan er wellicht een beroep worden gedaan op onvoorziene omstandigheden. Zeker tijdens de coronacrisis is dit van belang. Een dergelijk beroep is enkel mogelijk wanneer het gaat om een toekomstige omstandigheid, waar partijen niks over hebben afgesproken, die zodanig ernstig is dat van partijen naar redelijkheid en billijkheid niet kan worden verwacht de afspraken na te komen. Daarbij is ook belangrijk dat de omstandigheid niet in de risicosfeer van de partij ligt. De rechter kan de overeenkomst wijzigen. Let wel, een beroep op onvoorziene omstandigheden is niet gemakkelijk, de drempel ligt hoog in de praktijk.
Inventariseer de contractuele verplichtingen van uzelf en de wederpartij. Welke verplichtingen kunnen wel en welke (waarschijnlijk) niet worden nagekomen? Als u een goed overzicht heeft, is het verstandig om tijdig te beginnen met onderhandelen. Wacht niet te lang af maar kijk of u samen met de wederpartij tot een oplossing kunt komen. Wellicht is ook het opschorten van bepaalde verplichtingen een mogelijkheid. Komt u er niet uit? Neem dan zeker contact op met een advocaat.
Bovenstaande blog geeft slechts een paar basisconcepten weer, de praktijk is vaak vele malen ingewikkelder. Ga dus niet zomaar wat proberen maar laat u goed informeren door een van de experts van Mulders Advocaten. Neem contact op!